External and Hard Landscaping Projects

Wilkins Terrace UCL

Client: University College London

Principal Contractor: Balfour Beatty

Architect: Levitt Bernstein

Package Value: £1.4M

This complex project for the UCL campus in Bloomsbury involved the creation of a new courtyard above an existing service yard, and the bringing together of several different buildings and spaces to form a cohesive and enriching area. Szerelmey cleaned one of the three five storey high existing facades facing into the quadrangle before conducting a thorough survey and undertaking necessary repairs to the Portland stonework of theJeremy Bentham Building. Next a new fourth facade was constructed using load bearing Portland stone blocks to create columns, along with in situ concrete, precast and structural steel elements in a complex build sequence. The quadrangle area, or terrace, was paved with two types of Whitbed Portland stone to create a clearly demarked pattern. It was laid onto a concrete slab which in turn was laid on a new steel substructure, raising the floor level up 5m above the existing service yard. In addition Szerelmey installed Portland stone steps, seating, planters and cladding to the external walls of the lift shafts.